Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΊΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΙΧΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΊΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
 κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΙΧΟ






   Με Αριθμό Πρωτοκόλλου 3689/ 19-6-15 ο Βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής κ. Νικόλαος Μίχος, κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Παρακώλυση ομαλής διεκπεραίωσης υποθέσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού». Το κείμενο της ερώτησης κατατίθεται αυτούσιο κατωτέρω!


   Το Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκάλας Ωρωπού ανέλαβε τις αρμοδιότητες του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου αφού και ονομαστικά, συμπεριελήφθη στον Νόμο 4071/2012 μέσα από το άρθρο 46 παρ. 1. Επιπρόσθετα νομιμοποιητικά έγγραφα που συγκλίνουν στην άποψη περί της νομιμότητας του, περιλαμβάνουν αυτό του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αριθμό Πρωτοκόλλου 8312.64/14/2012 καθώς και την απόφαση του ΣΤ ΄ Τμήματος του Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 62 / 2013. Το γεγονός όμως ότι αυτό λειτούργησε πριν την έναρξη ισχύος του παραπάνω Νόμου, δημιούργησε πεδία ασάφειας περί της νομιμότητας ή μη της λειτουργίας του.
   Έτσι ως αποτέλεσμα προκύπτουν έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Διεύθυνση Διοίκησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (με αρ. Πρ. 15433/26-4-2013) τα οποία αποκλείουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ωρωπού από τις διατάξεις του Ν. 4071/ 2012. Επίσης, προκύπτουν Δημοτικές Αρχές οι οποίες αυτοχρίζονται νομιμοποιητές του εν λόγω (παράνομου;) Ταμείου (απόφαση Δήμου Ωρωπού 19/2015), αμφισβητούν τη νομιμότητά του και αναλαμβάνουν «…την ορθή ένταξή του  στις ισχύουσες νομικές διατάξεις» (Απόφαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκάλας Ωρωπού 22/2015).
   Μέσα στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εμπίπτει και η διαδικασία για την έγκριση της παραχώρησης χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων τω ν Επιχειρήσεων εντός της Χερσαίας Ζώνης του λιμένος Σκάλας Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Αγίων Αποστόλων Καλάμου. Είναι ο φορέας ο οποίος προκαθορίζει την επιφάνεια του χώρου που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων βάση της ισχύουσας μελέτης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) και συγκεντρώνει τα απαιτούμενα έγγραφα (μελέτες, τοπογραφικά) από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να τα εγκρίνει και να τα αποστείλει στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εν τέλει εκδίδει τις άδειες χρήσης.
   Τα τελευταία χρόνια η ετήσια αυτή διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων παρακωλύεται εντέχνως και σκοπίμως και από τον Δήμο Ωρωπού, με μοναδικό απώτερο σκοπό την χρέωση και είσπραξη προστίμων από τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι εμφανίζονται ως παράνομοι αφού, ακόμη και μέχρι σήμερα που βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στη καρδιά της τουριστικής περιόδου, δεν έχουν λάβει τις άδειες για την παραχώρηση του χώρου που τους αναλογεί.
   Ενώ οι άδειες προβλέπουν για την παραχώρηση του εκάστοτε χώρου σε ετήσια βάση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκάλας Ωρωπού εξετάζει τις αιτήσεις των επιχειρηματιών με καθυστέρηση τριών και τεσσάρων μηνών από την έναρξη του ημερολογιακού έτους και τις προωθεί για την λήψη απόφασης παραχώρησης χώρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο με τη σειρά του, τις προωθεί καθυστερημένα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αποτέλεσμα όλης αυτής της ολιγωρίας είναι εν μέσω της Τουριστικής περιόδου, να βρίσκονται οι επιχειρηματίες χωρίς άδεια και έκθετοι απέναντι στα κλιμάκια του 1ου Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Ωρωπού, τα οποία διεξάγουν ελέγχους νομιμότητας, καθώς και απέναντι στον Λιμενάρχη Χαλκίδας, που επιβάλλει επιλεκτικά τα υπέρογκα πρόστιμα. Απόπειρες επίλυσης του προβλήματος αυτού με ιδίαν πρωτοβουλία των επιχειρηματιών έχουν πέσει στο κενό, καθώς κάθε φορά οι εμπλεκόμενοι φορείς, επικαλούνται προσχηματικά την αμφιλεγόμενη νομιμότητα του Λιμενικού Ταμείου, όταν θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες της απραξίας τους.
   Εν μέσω της μνημονιακής κρίσης που έχει επιβάλλει στον επιχειρηματικό κύκλο ένα δυσβάστακτο φορολογικό καθεστώς και έχει επιφέρει συνθήκες εξαθλίωσης, απειλώντας τη βιωσιμότητα ιδιαιτέρως των τουριστικών επιχειρήσεων, αυτή η ολιγωρία των εμπλεκομένων φορέων εν προκειμένω για την εμπρόθεσμη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, μόνο απαράδεκτη, σκόπιμη και με φοροεισπρακτική λογική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)      Δεδομένου ότι η νομιμότητα ή μη του Δημοτικού Λιμενικού Σκάλας Ωρωπού τίθεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση, ακόμη και από μέλη του ίδιου του Διοικητικού του Συμβουλίου (βλέπε 5ο Πρακτικό του 2015 Τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκάλας Ωρωπού σχετικά με τη νομιμοποίηση του Ταμείου όπου ο Προϊστάμενος Α΄ του Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού Μυγιάκης Εμμανουήλ, προφανώς υπό τον φόβο μελλοντικής έκθεσης, ψηφίζει απλά «παρών» !), ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να λήξει το θέμα της αμφισβήτησης της νομιμότητας ή μη του Ταμείου, έτσι ώστε αυτό να μην μπορεί να αποτελεί πλέον δικαιολογία για την επιλεκτική και σκόπιμη παρακώλυση των αρμοδιοτήτων των φορέων με τους οποίους αυτό άμεσα συνεργάζεται (Δήμος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση).
2)      Γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους οι εμπλεκόμενοι φορείς για την έγκριση παραχώρησης χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ωρωπού, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ωρωπού) καθυστερούν τη διαδικασία και εξετάζουν κάθε χρόνο μαζικά και με καθυστέρηση τις αιτήσεις τις οποίες οι επιχειρηματίες καταθέτουν εμπρόθεσμα, αφήνοντας τους έκθετους απέναντι στον Νόμο, να δουλεύουν χωρίς άδειες εν μέσω τουριστικής περιόδου;
3)      Γνωρίζουν τα κριτήρια βάση των οποίων το Λιμεναρχείο Χαλκίδας κάνει επιλεκτική επιβολή προστίμων και ποσών σε επιχειρηματίες οι οποίοι σε ελέγχους νομιμότητας  εντοπίζονται να μην έχουν στη κατοχή τους έγκαιρα άδειες για τη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, φαινόμενο το οποίο οφείλεται καθαρά και μόνο στην ολιγωρία των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες  αδειοδότησης των επιχειρήσεων (Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ωρωπού, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής), παρ ότι ίδιοι αιτήθηκαν για τις άδειες εμπρόθεσμα;
4)      Γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους τα καταγεγραμμένα πρόστιμα των επιχειρήσεων τα οποία κοινοποιούνται κάθε χρόνο μετά το καλοκαίρι, δεν δύναντι να διαγραφούν εφ όσον ταυτοποιηθεί ότι οι επιχειρηματίες είχαν υποβάλλει αίτηση χορήγησης αδείας πριν την ημερομηνία ελέγχου;
5)      Συνιστούν ή όχι  οι πράξεις αυτές παράβαση καθήκοντος για τους παρανομούντες υπαλλήλους και αν ναι γιατί;

Αθήνα 19-6-2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Μίχος
Βουλευτής Ευβοίας
ΛΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου