Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΙΚΑ: Μειώνονται όλες οι συντάξεις τον Σεπτέμβριο (εγκύκλιος)


ΙΚΑ: Μειώνονται όλες οι συντάξεις τον Σεπτέμβριο (εγκύκλιος)

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 6% των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΠΥ και έτσι μειωμένες έως και κατά 180 ευρώ θα δουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου όπως προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.
Γι’ αυτό με την εγκύκλιο «ορίζεται ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015».
Στο κείμενο ορίζεται, επίσης, ότι «το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης». Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.
Παρόμοια απόφαση ενδέχεται να εκδώσει εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.

Ποιες συντάξεις γλιτώνουν τις μειώσεις

Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων απαλλάσσεται από τις ειδικές εισφορές. Το ψαλίδισμα των αποδοχών αποφεύγουν όσοι εισπράττουν από τα Ταμεία παροχή κάτω των 1.000 ευρώ. Ανάλογο καθεστώς ισχύει για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια εργασίας και τους μεγάλους σε ηλικία.
Οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα από τα ασφαλιστικά ταμεία διασώζονται από μία σειρά ειδικών εισφορών, που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως πρόκειται για ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, καθώς στα δύο αυτά Ταμεία η πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει χαμηλές ή μεσαίες συντάξεις.
Ουσιαστικά η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που αποχώρησε με λίγα έτη δουλειάς (π.χ. 15ετία) και σε μεγάλη ηλικία δεν επηρεάζεται από τις περικοπές των τελευταίων ετών. Χωρίς μειώσεις παίρνουν συντάξεις και ασφαλισμένοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καθώς εξαιρούνται από τις ειδικές περικοπές).
Στον αντίποδα όσοι συνταξιούχοι έχουν περάσει το «φράγμα» των 1.000 ευρώ βλέπουν μια σειρά ειδικών εισφορών -που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια- αλλά και τους φόρους να ροκανίζουν το εισόδημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου