Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες εορταστικές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ωρωπού
Ο Δήμος Ωρωπού και φέτος τίμησε τις Απόκριες και τα Κούλουμα με εκδηλώσεις, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με την αρωγή και τη συμμέτοχη των Νομικών Προσώπων, των μελών της Δημοτικής Αρχής και των υπαλλήλων του Δήμου μας.

Τηρώντας το έθιμο, ο Δήμος Ωρωπού διοργάνωσε και φέτος τα παραδοσιακά «Κούλουμα» στην Τοπική Κοινότητα Ωρωπού, στο πάρκο που βρίσκεται στα «Αλώνια», υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ω. και του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες στο χωριό  Ωρωπός που έσπευσαν για να απολαύσουν τα νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι και το άφθονο τοπικό κρασί, να χορέψουν και να τραγουδήσουν αλλά και για να ανταλλάξουν ευχές.
Στην υπέροχη εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος  κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Στέργιος Γκικάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ωρωπίων κ. Γιώργος Δάβρης,  ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τόλιας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Δάβρης Στέφανος,  η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κα Αναστασία Μαραβέλια-Σαρκίρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Μιχάλης Χασιώτης Μιχάλης  και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ωρωπού κ.κ. Λάμπρος Ρόδης, Σκάλας Ωρωπού Γιάννης Φαφούτης και Χαλκουτσίου Γιώργος Λιθαδιώτης.
Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν  από τη Δημοτική Ενότητα Καλάμου, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με την παρέλαση  Αρμάτων και Καρναβαλιστών στην  παραλία των Αγίων Αποστόλων. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στη πλατεία του χωριού στον Κάλαμο. Ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος διοργάνωσε το καθιερωμένο πια καρναβάλι, με τη συμμετοχή και άλλων Συλλόγων & φορέων, υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού του Δήμου μας.
Την ίδια μέρα εντυπωσιακό ήταν και το Καρναβάλι που διεξήχθη και στη Δημοτική Ενότητα Καπανδριτίου, με την συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Καπανδριτίου. Το γλέντι συνεχίστηκε στο Δημοτικό Κατάστημα στην πλατεία, με φαγητό, κρασί και πολύ χορό.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε παρέλαση αρμάτων στην Τοπική Κοινότητα Πολυδενδρίου, η οποία κατέληξε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, όπου, τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου, παρουσίασαν θεατρική παράσταση. Ακολούθησε γλέντι με κεράσματα και το κάψιμο του Καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών, καθώς και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου , υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού.
Είχε προηγηθεί η  κατασκευή χειροποίητου χαρταετού από τα παιδιά και η παρασκευή της παραδοσιακής «γκόγκλιας», τύπος αρβανίτικου ζυμαρικού, που απόλαυσαν οι παριστάμενοι μετά τη λήξη της παρέλασης.
Ακολούθησε Αποκριάτικη γιορτή στη Δημοτική Ενότητα  Μαρκοπούλου Ωρωπού, που διοργάνωσαν η Δημοτική Αρχή και Τοπικοί Σύλλογοι στην πλατεία του Μαρκόπουλου. Όσοι παρευρέθηκαν χόρεψαν το «Γαϊτανάκι» γύρω από την φωτιά, διασκέδασαν  και γεύτηκαν πλούσια εδέσματα, προσφορά των τοπικών επιχειρήσεων και των γυναικών του χωριού. Ήταν  μια πολλή όμορφη, ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση.
Τη σκυτάλη πήρε, το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, η Καρναβαλική Παρέλαση στο Χαλκούτσι Ωρωπού.
Ένα Καρναβάλι το οποίο διοργανώνεται   ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή μας και αποτελεί θεσμό, καθώς σηματοδοτεί την κορύφωση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου μας.
Ήταν μια  φαντασμαγορική Αποκριάτικη γιορτή, με τη συμμετοχή  πλήθους κόσμου, όπου με σύμμαχο τον καλό καιρό, παρακολούθησαν τα δεκάδες εντυπωσιακά άρματα και τους εκατοντάδες καρναβαλιστές, επικροτώντας τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους Συλλόγους οι οποίοι συμμετείχαν. Ένα μαγευτικό θέαμα, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Δήμου μας.
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την ίδια μέρα, με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της «Βάλεζας»  στην Τοπική Ενότητα Μαλακάσας. Μια παράδοση που κρατάει  πολλά χρόνια και διοργανώνεται από τους Τοπικούς Συλλόγους της περιοχής με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.
Η καθιερωμένη φωτιά σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων με τον Τοπικό Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαλακάσας «Φύση και Δράση» να παρουσιάζει μια θεατρική σατιρική παράσταση, στην οποία διακωμωδούσε την καθημερινότητα των πολιτών και των δημοτών. Τα καθιερωμένα τοπικά κεράσματα από τις γυναίκες του χωριού και το άφθονο κρασί, βοήθησαν τους παριστάμενους να στήσουν τον χορό γύρω από την φωτιά σε μια υπέροχη γιορτή.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής εύχονται σε όλους του Δημότες Χρόνια πολλά και Καλή Σαρακοστή.      
 

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου