Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ !!!

 

Το project της ΕΚΤΕΡ στον Αυλώνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΑπόστολοςΣκουμπούρης

Ένα διαφορετικό project για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε ελληνικό έδαφος και στον Αυλώνα Αττικής υπέγραψε και θα διεκπεραιώσει σε περίπου δέκα μήνες η ΕΚΤΕΡ, συνολικής αξίας 15.748.000 ευρώ περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων που θα ανεγερθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων, μέσα στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων του Αυλώνα Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LiberalMarkets, θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο στρατόπεδο για τις ανάγκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως η σύμβαση εκτέλεσης του έργου με την κυβέρνηση των Η.Α.Ε. υπεγράφη στις 24 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έχοντας αποκτήσει ισχυρή εξειδίκευση στα έργα που σχετίζονται με νοσοκομεία, μονάδες υγείας και θεραπευτήρια, προχωρά σε διαρκείς συμβάσεις για νέα έργα ΜΕΘ ανά την επικράτεια. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει ήδη ένα παλμαρέ τέτοιων projects όπως το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, οι επεκτάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και η αποπεράτωση του Γενικού Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου Κρήτης κ.α.

Στις 13 Νοεμβρίου ανέλαβε την κατασκευή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αποτελούν τη νέα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, σε πέντε νοσοκομεία της χώρας. Πιο αναλυτικά, θα κατασκευάσει ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό της Αττικής, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, στο Γ.Ν. του Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο, στο Γ.Δ. Χανίων Άγιος Γεώργιος και στο Γ.Ν. Λέσβου Βοστάνειο. Στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι οικοδομικές εργασίες, οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και οι υποδομές για την ενσωμάτωση εξοπλισμού στις ΜΕΘ των παραπάνω νοσοκομείων που ανακαινίζονται λόγω της πανδημίας Covid-19. Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 3.448.000 ευρώ, ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης των έργων ορίσθηκε σε δύο έως τρεις μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων.

Οι εργασίες στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία»

Στις 19 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου σε έκταση 3.500 τ.μ. φτιάχτηκε ένα νέο συγκρότημα από 50 Μονάδων Εντατικής Θεραπίας, η οποία είχε υπογραφεί στις 30 Ιουλίου 2020. Κατασκευάστηκε νέο κτήριο συνολικής δομημένης επιφάνειας 2.500m2 που περιελάμβανε την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της μονάδας, μαζί με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Το έργο κατασκευάστηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία» και χρηματοδοτήθηκε από δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε στα 6.175.000 ευρώ.

Ομολογιακό

Στις 9 Νοεμβρίου 2020 η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωσε τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Το κεφάλαιο του δανείου θα εξοφληθεί με δέκα ισόποσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, ποσού 250.000 ευρώ εκάστη, η πρώτη εκ των οποίων θα είναι καταβλητέα την 30-06-2021, με επιτόκιο Euribor 360 ημερών πλέον ετησίου περιθωρίου 3,75%. Το ομολογιακό δάνειο θα εξασφαλίζεται με προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου του εκδότη, ποσού τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (3.500.000 ευρώ), κατά μετατροπή υφιστάμενης σχετικής προσημείωσης υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για τη διασφάλιση του αναχρηματοδοτούμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Τοιστορικότηςεταιρείας

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ είναι από τις ελάχιστες που διασώθηκαν από τον κλάδο στις... τεκτονικές αλλαγές και μεταλλάξεις του χώρου την τελευταία 20ετία, συμπαρασύροντας και πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους. Θεωρείται η πιο «νοικοκυρεμένη» από τις... μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό (μόλις 1,3 εκατ. ευρώ) και γενικώς προσεκτικό και συγκρατημένο management χωρίς υπερβολικά και «τυφλά» ανοίγματα. Δεν επιδόθηκε στο κυνήγι δημοσίων έργων όπως άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά επικεντρώθηκε σε έργα ΣΔΙΤ και συνεργασίες με ιδιώτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε άνοιγμα στα τουριστικά projects.

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ιδρύθηκε ως προσωπική εταιρεία το 1959, το 1962 έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ)μ ενώ το 1973 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 23 Νοεμβρίου του 1994, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1995 απέκτησε πτυχίο 6ης Τάξης. Το 2014, η συνολική αξία των εκτελεσθέντων έργων της εταιρείας έφτασε στο 1 δισ. ευρώ. Έχει κάνει έργα υποδομών, (δρόμους, γέφυρες κ.λπ.), νοσοκομεία, κτήρια αεροδρομίων, μουσεία, ανακαινίσεις, ξενοδοχεία κ.α.

Σήμερα η κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ, αποτίμηση που αντιστοιχεί μόλις στο 55% του bookvalue, ενώ το ανεκτέλεστο έργων ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου