Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ

31/7/2021 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΟΥ

ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ Δ.ΩΡΩΠΟΥ 

 Θυρανοίξια για τον Άγιο Τιμόθεο των Νέων Παλατίων Με μεγάλη χαρά οι Χριστιανοί του Ωρωπού υποδέχθηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κύριλλο, ο οποίος μετά την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του στο θλιβερό περιστατικό της 24ης Ιουνίου, χοροστάτησε στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Νέων Παλατίων Αγίου Τιμοθέου. 

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γ. Γιασημάκη τον οποίο συνόδευαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ κ. Άγγελος Χατζηιωάννου καθώς και ο Τοπικός Σύμβουλος Συκαμίνου επικεφαλής του Συνδυασμού «Συκάμινο το Χωριό μας» κ. Θάνος Θάνος. 

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχει επιβάλλει η καραντίνα της μάστιγας που ταλανίζει τον πλανήτη μας τον Κορονοιό, τα Θυρανοίξια δεν έγιναν παρουσία πολλών πιστών οι οποίοι επιθυμούσαν να παρευρίσκονται. Να θυμίσουμε ότι ο Άγιος Τιμόθεος έζησε τον 8ο μ. Χ. αιώνα, υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Προκοννήσου και συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση των Χριστιανικών αρχών σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή με τους πειρατές ν’ αλωνίζουν στο Αιγαίο και επικρατούσε μια αγριότητα τόσο στους επιτιθέμενους όσο και στους αμυνόμενους. 

Με τα θυρανοίξια του Αγίου Τιμοθέου των Νέων Παλατίων οι σημερινοί κάτοικοι υλοποίησαν μια υπόσχεση που είχαν δώσει στους προγόνους τους, οι οποίοι το 1923 ξεριζωμένοι από την Προικόνησο των Παλατίων της Μ. Ασίας μετοίκησαν στον τόπο μας. Να επισημάνουμε ότι σήμερα η Προικόννησος είναι από τις λίγες Μητροπόλεις που έχουν απομείνει ενεργείς και ανήκει ιεραρχικά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπου και η έδρα της. Σημερινός Μητροπολίτης ή επί το ορθότερον Αρχιεπίσκοπος Προκοννήσου (αφού η Προκόννησος θεωρείται Αρχιεπισκοπή) είναι ο Σεβασμιότατος και Θεοπρόβλητος, Ποιμήν και Έξαρχος πάσης Προκοννήσου Ιωσήφ.

Θυμίζουμε επίσης ότι το 2013, παρουσία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον μοναδικό σωζόμενο ναό πλησίον των σημερινών Παλατίων του Αγίου Νικολάου, παρουσία του Μητροπολίτη Ιωσήφ και του συνδημότη μας σημερινού Προέδρου του Πολιτιστικού και Πνευματικού ομίλου Νέων Παλατίων κ. Μιχάλη Πολυχρόνη και ακολούθησε ξενάγηση του Πατριάρχου και των συνοδών του από τον Δήμαρχο των Παλατίων (σημερινή ονομασία Σαράιλα στα τουρκικά σημαίνει Παλάτια) στους αρχαιολογικούς χώρους. 

Συγκινητικός στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κύριλλος, απεκάλυψε ότι πέραν του θλιβερού συμβάντος της Μητρόπολης, η ζωή του απειλήθηκε και από την νόσο που μαστίζει την εποχή μας τον κορονοιό τον οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία. 

Τόνισε ότι στο θέμα των εμβολιασμών δεν εμπλέκεται η εκκλησία αφού δεν είναι θέμα πίστης αλλά αφορά αποκλειστικά την ιατρική επιστήμη κι έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον δήμαρχο κ. Γιασημάκη για την συμπαράσταση στην ανέγερση του Ιερού Ναού. Από τους παρόντες ξεχωρίζουμε τον Ηγούμενο της ιεράς Μονής Παρακλήτου πατέρα Μωυσή τον οποίο συνόδευαν αδελφοί της μονής και πλήθος Ιερέων από την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου