Ασωπός : Η απέναντι όχθη της ενημέρωσης στον Ωρωπό

Αναγνώστες

Για διαφήμιση στην μηνιαία εφημερίδα «ΑΣΩΠΟΣ» επικοινωνείτε στο emaiι: efasopos@gmail.com στο κιν.: 6984454399

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 19/7/2022

photo video
 ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 19/7/2022

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε κατά την ορθόδοξη παράδοση από τους δημότες Ωρωπού,  στο εκκλησάκι του ομώνυμου λόφου της Σκάλας Ωρωπού, ο Προφήτης Ηλίας το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου.  Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, δεν γιορτάζεται η Κοίμηση αλλά η Ανάληψη του Προφήτη στους ουρανούς , κάτι που δεν δέχεται ο Απόστολος Παύλος ο οποίος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και στην πραγματικότητα ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. 

Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ (Ματθ. 17,3) και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να καταδείξει τον Αντίχριστο μαζί με τον Ενώχ αλλά θα ηττηθούν και θα σκοτωθούν  πριν από τη Δευτέρα Παρουσία. 

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε στην διάρκεια της βασιλείας του Αχαάβ βασιλιά του Ισραήλ, ο οποίος κατεδίωκε την πατρώα θρησκεία. Ο Προφήτης Ηλίας θανάτωσε όλους τους ιερείς του δαίμονα Βάαλ, χωρίς να δείξει έλεος, γι’ αυτό και η γυναίκα του Αχαάβ, βασίλισσα Ιεζάβελ, ήθελε να τον σκοτώσει. 

Ο Προφήτης Ηλίας φοβήθηκε την Ιεζάβελ  και κατέφυγε στην έρημο από το όρος Κάρμηλος, φθάνοντας μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά, όπου  κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό (Βασιλειών Γ ιη' 39) και με τον λόγο του εμπόδισε τη βροχή για τριάμισι χρόνια. Επίσης του αποδίδεται η ανάσταση του νεκρού γιου της Σαραφθίας χήρας. Αναφέρεται ότι στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό. 

Ο μύθος - παράδοση αναφέρει επίσης πως ο προφήτης Ηλίας δεν έχει πεθάνει, αλλά αναλήφθηκε με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο.  Στην Μεταμόρφωση του Ιησού, στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή. Όλα αυτά βεβαίως προσιδιάζουν περισσότερο στην ιστορία του Ιουδαϊκού έθνους, παρά στον Ελληνισμό, αλλά «Θεού (Χριστιανισμού) θέλοντος, πάσα (άλλη) φωνή, παυσάτω!!!».

Παλιότερα η γιορτή του Προφήτη Ηλία υπήρξε το πανηγύρι της Σκάλας Ωρωπού κι οι κάτοικοι διασκέδαζαν με τα «όργανα» και τσιμπούσια. 

Τώρα η παράδοση φθίνει και το μόνο που θυμίζει το ξεχωριστό της μέρας , είναι οι μικροπωλητές που κατακλύζουν τον χώρο απέναντι από τις παλιές φυλακές κι επιμονή της κ. Βλάχου να μας θυμίζει πως κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και η Ελλάδα με τους χορούς της και τον αυθεντικό δικό της πολιτισμό. Ας μην ξεχάσουμε να την χειροκροτήσουμε το βράδυ στον χώρο των παλιών φυλακών της Σκάλας που έχει μετατραπεί σε λίκνο πολιτισμού.

Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε και τους εκλεκτούς δημοτικούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας, που τίμησαν με την παρουσία τους την πανηγυρική λειτουργία, ξεκινώντας από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Οικονόμου, τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιώργο Γιασημάκη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΩ κ. Άγγελο Χατζηιωάννου, τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι Εντεταλμένο Σύμβουλο υπεύθυνο  για το χωριό Ωρωπός κ. Νίκο Λούπη (πολύ και καλή δουλειά στον Ωρωπό), τους αντιδημάρχους  κ.κ. Δημήτρη Σαμπάνη και Ανδρέα Γαζβινιάν, τον επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας κ. Θ. Ρούσση τον οποίο συνόδευαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Βελτανιώτης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Σκάλας Ωρωπού κ. Καρύδας και τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο  και πιθανό νέον υποψήφιο για την δημαρχία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κ. Κ. Λίτσα.

































 








 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου